16. studeni – Svjetski dan sjećanja na žrtve trgovine ljudima

  SHARE
  Foto. pixabay
  Foto. pixabay

  16. studenoga odlukom Ujedinjenih naroda od 2006. godine obilježava kao „Svjetski dan sjećanja na žrtve trgovine ljudima“. Trgovina ljudima rastući je društveni problem koji u posljednjih nekoliko godina sve više pogađa i Republiku Hrvatsku.

  Trgovanje ljudima uključuje brojna kriminalna djela počinjena na štetu osobe, a sve u svrhu njenog iskorištavanja koje uglavnom uključuje prostituciju ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad, ropstvo, trgovanje organima i slična kriminalna djela.

  U posljednjih nekoliko godina, trgovanje ženama i djecom dosegnulo je zabrinjavajuće razmjere, a godišnja dobit od trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja procjenjuje se na više od 12 milijardi američkih dolara. Trgovina ljudima ozbiljno je kriminalno djelo jer se njime krše temeljna ljudska prava: sloboda, dostojanstvo, jednakost, pravo na odlučivanje i izbor, pravo na život, rad i obrazovanje te pravo na zdravlje.

  Govoreći o trgovini ljudima zapravo govorimo o planskom procesu koji se odvija kroz nekoliko faza. Do žrtava se najčešće dolazi nuđenjem i oglašavanjem primamljivih poslovnih ponuda u zemlji ili inozemstvu nakon čega slijedi otmica, prodaja/kupnja, predaja, prijevoz osobe do odredišta gdje se odvija daljnja zloporaba osobe. Žrtve se uglavnom nastoji socijalno i jezično izolirati, oduzimaju im se osobni dokumenti te ih se prisiljava na konzumaciju opojnih droga kako bi ih se dovelo u stanje potpune nemoći.

  Ranijih je godina trgovanje ljudima obuhvaćalo Republiku Hrvatsku isključivo kao tranzitnu zemlju, no od 2011. godine se trgovanje ljudima sve više odvija u Hrvatskoj gdje su žrtve najčešće osobe ženskog spola i mlađe životne dobi. Od 2002. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno surađuje s Interpolom, Europolom i SELEC Centrom, a sve kako bi se što uspješnije spriječilo i suzbilo ovu vrstu organiziranog kriminala s kojom se svake godine suočava sve veći broj zemalja svijeta.

  Kako bi se identificiralo žrtve trgovine ljudima te im se pružilo adekvatnu pomoć i zaštitu doneseni su bojni strateški i operativni dokumenti među kojima je najvažniji Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima, a veoma je važna i suradnja između nadležnih ministarstava, „Hrvatskog Crvenog križa“ te nevladinih organizacija kao što su „Organizacija za integritet i prosperitet Split“ te centar za žene žrtve rata – „Rosa“.

  Žrtva trgovine ljudima može biti bilo tko, bez obzira na društveni status ili obrazovanje stoga uvijek treba biti na oprezu, a svaku sumnjivu poslovnu ponudu dobro provjeriti.