Grad Beli Manastir ima novi obračun komunalne naknade

  SHARE


  Izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu, grad Beli Manastir više nije podijeljen u dosadašnjih šest zona, već će ih ubuduće biti četiri. Važno je napomenuti da će komunalnu naknadu sada plaćati i država, što se odnosi na nekretnine u državnom vlasništvu za koje se do sada komunalna naknada nije plaćala.
  Iznos komunalne naknade po četvornom metru izračunava se množenjem vrijednosti boda izraženom u kunama, koeficijenta zone i koeficijenta namjene.

  U prvoj zoni sada su ulice Trg slobode, Imre Nagya, Bartoka Bele, Ulica kralja Tomislava, Alojzija Stepinca, Petefi Šandora, Republike, Ulica kralja Zvonimira, Dr. Franje Tuđmana, Vladimira Nazora do Ulice svetog Martina, Ulica svetog Martina, Školska do Ulice kralja Petra Svačića IV. , Vojina Bakića, J.J. Strosmayera do Ulice kralja Petra Svačića, Ulica kralja Petra Svačića, Osiječka, Vladana Desnice(kbr. 53), Sunčana do Klovićeve, Julija Klovića, Josipa Boesendorfera i Dr. Kamila Firingera.

  U drugoj zoni je 35 ulica, zajedno sa Sajmištem.
  U trećoj zoni su 32 ulice i naselje Šećeranja.
  U četvrtoj zoni su prigradska naselja Branjin Vrh i Šumarina.

  KOEFICIJENTI

  I.ZONA- koeficijent 1

  II.ZONA- koeficijent 0,85

  III.ZONA- koeficijent 0,70

  IV.ZONA- koeficijent 0,55

  Razlozi izmjene i dopune odluke su velike promjene u komunalnim uređenjima grada, koje je podignuto na višu razinu, pa su zbog toga uvrštene u višu zonu. Gradonačelnik napominje kako izmjena Odluke o komunalnom redu nije rađena zbog zarade na građanima. Povećanja neće biti drastična, riječ je o iznosima 5 do 10 kuna, osim onih koji nemaju prijavljenu točnu kvadraturu. Napominje također da će ljudima koji budu plaćali veće račune nastojati uložena sredstva vratiti kroz rad i razvoj komunalne infrastrukture i da su sredstva od komunalne naknade namjenjena financiranju komunalnih djelatnosti, održavanja javnih površina i nerazvrstanih cesta, groblja, javne rasvjete i sl.

  Komunalna naknada neće se plaćati za nekretnine u vlasništvu Grada Belog Manastira i ustanova kojima je Grad osnivač, koje služe vjerskim zajednicama te koje se upotrebljavaju za socijalno humanitarne, kulturne i sportsko-rekreacijske svrhe, pod uvjetom da ih njihovi vlasnici ne daju u najam, podnajam i slično.

  Punu konferenciju možete pogledati u video prilogu: