Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

    SHARE

    prijevremn rođena beba, dijete, inkubator

    Više od milijun djece svake godine umire od komplikacija vezanih uz prijevremeno rođenje, a njih više od tri četvrtine moglo bi se spasiti ukoliko bi majkama i djeci bio omogućen pristup kvalitetnoj njezi i lijekovima. No, iako se velika većina slučajeva prijevremenog rođenja i s njime povezanih smrtnih slučajeva javlja u zemljama s nižim prihodima, i u obiteljima u razvijenijim zemljama prijevremeni porod vrlo je učestao. Tako je prijevremeno rođenje najveći uzrok smrtnosti novorođenčadi u SAD-u. Djeca koja prežive, imaju povećanu mogućnost pojave neuroloških, senzornih, respiratornih, kognitivnih ili psihomotornih poteškoća.

    Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok tolikog broja prijevremenih rođenja. Poznato je, međutim, da je medicinska skrb izuzetno bitna. U zemljama u razvoju koje se bore s velikom učestalošću zaraznih bolesti, lošim zdravstvenim statusom stanovnika i nemaju razvijenu zdravstvenu infrastrukturu, rizik za prijevremeni porod među najvećima je na svijetu. Jednako problematičan je i nedostatak znanja i sredstava koji bi omogućili preživljavanje prijevremeno rođenog djeteta.

    No pristup njezi igra ulogu i u razvijenom svijetu. Ostali faktori koji pripomažu pojavnosti prijevremenog rođenja su kasnija dob rađanja, višeplodne trudnoće ponekad uzrokovane tretmanima za nepolodnost, kronična zdravstvena stanja kao i raniji elektivni carski rezovii te indukcije poroda bez medicinskog razloga.