Međunarodni dan civilne zaštite!

  SHARE
  Foto: arhiva/Radio Osijek
  Foto: arhiva/Radio Osijek

  Danas 1. ožujka pripadnici civilne zaštite slave svoj dan – Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

  1. ožujka 1972., osnovana je Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međunarodna organizacija pri UN-u. Generalna skupština Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, 18. prosinca 1990. godine, proglasila je da se 1. ožujka obilježava kao Svjetski dan civilne zaštite.

  Vlada Republike Hrvatske je svojom Odlukom od 21. siječnja 1992. godine proglasila 1. ožujka Nacionalnim Danom civilne zaštite i u našoj zemlji, što je bio prvi korak Republike Hrvatske, od dobivanja samostalnosti u izražavanju svoje temeljne orijentacije za uspostavljanje veza, suradnje i komunikacije sa zemljama svijeta u djelatnosti zaštite i spašavanja.

  Civilna zaštita u svijetu i u Hrvatskoj oblik je organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela, jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša, a zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi, stoji u priopćenju.

  Prva Škola civilne zaštite otvorena je 1938. u Zagrebu, a sada je u njoj Institut za medicinska istraživanja, dok je na mjestu nekadašnjeg vatrogasnog poligona i spremišta Škole smješteno je Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja.