Gradsko kazalište Beli Manastir obilježilo Svjetski dan kazališta

SHARE

Povodom Svjetskog dana kazališta (27.3.), Gradsko kazalište Beli Manastir obilježio je, za njih važan dan, predstavama za djecu.

Program je započeo već u 11:00 sati kazališnom matinejom za najmlađe, koje su bile odigrane predstave „Pale sam na svijetu“ i „Put po svijetu“ a u 19:00 sati bit će repriza predstave „Regina Panoniae“.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962. godine, na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta. Prilika je to da kazališni radnici, ali i kazališni amateri te zaljubljenici u ovaj oblik umjetnosti diljem svijeta podsjete javnost na važnost svog rada i teatra u cjelini, a ljubiteljima kulture da uživaju u čaroliji kazališne umjetnosti.

„Put po svijetu“ je vesela dječja predstava koja nosi snažnu poruku o važnosti prijateljstva ali i djecu upoznaje s različitim zemljama svijeta i kulturama, i do sada je najdugovječnija predstava ovog kazališta. Premijerno je prikazana u lipnju 2013., i već 4 godine ne silazi s repertoara, kao dokaz koliko ju djeca vole. Tekst potpisuje dramski pisac za djecu, Tode Nikoletić, a režiju Daniela Taslidžić Herman. U predstavi glume Dunja Vlahek, Nebojša Šimić i Biljana Marušić.
Predstava je do sada izvedena više od 40 puta po gotovo cijeloj Hrvatskoj, a gostovala je i u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Sloveniji, te je ondje osvojila i nagradu.
Put po svijetu” avanturistička je priča za djecu i odrasle puna doživljaja troje mališana, koji na romobilu, sa svojim putujućim kazalištem, odlaze na put oko svijeta. Pri tom se susreću s Alibabom i Aladinom, indijanskim poglavicom “Bikom koji stoji”, Romeom i Julijom, karatašima, Billyjem Kidom… Na djeci prihvatljiv način proputuje se tako kroz sedam zemalja svijeta pri čemu glumačka trojka, uz songove i svjetlosne efekte, promijeni dvanaest kostima i uloga, sve kako bi publici predala poruku predstave o važnosti pravog prijateljstva i snazi dječje mašte koja može pokrenuti brda i okrenuti svijet.

„Pale sam na svijetu“
je dječja monodrama, a u ulozi Paleta našao se Nebojša Šimić koji u 30-ak minuta zanimljive priče zajedno s djecom proživljava samoću na svijetu. Svoju premijeru predstava je doživjela u svibnju prošle godine, a najviše su joj se radovali tadašnji učenici 1.razreda budući da im je to obavezna lektira.